De vele toepassingen van meisjesspeelgoed en -spelletjes

De vele toepassingen van meisjesspeelgoed en -spelletjes

meisjesspeelgoed

Meisjesspeelgoed en -spelletjes zijn zeer specifieke speeltjes en spelletjes die door de grote speelgoedindustrie specifiek voor meisjes worden gemaakt. Ze kunnen traditioneel worden geassocieerd met meisjes, hetzij uitsluitend of hoofdzakelijk als een verlengstuk van het meisjestijdperk door volwassen mannen en gebruikt als een wijze van expressie. Er is een veelheid van speelgoed beschikbaar voor meisjes, variërend van traditionele speeltjes in de vorm van poppen, bouwpakketten en actiefiguren, tot videospelletjes en computerspelletjes die speciaal zijn ontworpen en gericht op de interesses van meisjes. Er zijn ook veel educatieve speelgoed en spelletjes speciaal beschikbaar voor meisjes en hun ouders of verzorgers. Dit varieert van boeken, verhalenboeken, puzzels, speelspeelgoed, knutselspullen, enzovoort.

Het is waargenomen dat de meeste meisjes de neiging hebben een modetrend te volgen die overeenkomt met hun leeftijd of met hun interesses en dit kan zich vertalen in de aankoop van bijvoorbeeld een pop of een speelgoedtelefoon wanneer zij een bepaalde leeftijd bereiken, zonder dat zij enig idee hebben hoe zij deze moeten gebruiken. Jongens maken geen gebruik van mobiele telefoons en spelen niet met elektronische spelletjes die vergelijkbaar zijn met de spelletjes die voor meisjes beschikbaar zijn. Deze kloof in het gebruik van technologisch speelgoed en apparaten door meisjes moet worden overbrugd als we effectieve gendergelijkheid willen bevorderen.

Lego was een van de allereerste speelgoedartikelen die werden ontworpen met zowel jongens als meisjes in gedachten. Lego introduceerde bouwstenen in de wereld op een manier die verschilde van eerder speelgoed. Met bouwstenen konden kinderen hun eigen bouwwerken maken en ze vervolgens in elkaar zetten om ze te voltooien. Met de introductie van Legoblokjes kwam de mogelijkheid om ingewikkelde en gedetailleerde bouwwerken te maken binnen het bereik van elk kind, en Lego is al meer dan 30 jaar een topkeuze voor jonge meisjes. Lego is zelfs nog een stap verder gegaan en heeft bouwstenen geïntroduceerd die onderling met elkaar verbonden zijn, waardoor hele bouwwerken gemaakt kunnen worden.

Sources for this article: